Kryptkonsert 14-02-2015

En sti av fakler viser vei til de dypeste kroker av Nykirken. Inne i ruinene av den gamle erkebispegården sitter vinterkledte gjester med dampende krus mellom hendene. Lysene flakker rundt dem og til voksende toner av SAGNs Munchinspirerte melodi Solen, begynner Jan Holden å fortelle historien om krypten vi sitter i.

Kryptkonserten som gikk av stabelen torsdag kveld ble rett og slett akkurat så magisk som arrangørene hadde håpet på. Over hundre gjester fant veien til den gamle erkebispegården under Nykirken i Bergen, fordelt på to konserter. Hovedartist var komponistduoen SAGN, og med seg hadde de prosjektkoret HAV og skuespiller Jan Holden.

SAGN består av komponist og sanger Bodil Lunde Rørtveit og komponist og produsent Jørn Lavoll. Duoen har en felles lidenskap for å fortelle historier gjennom musikken, og et ønske om å formidle dem i en scenisk sammenheng. Kryptkonsertens reportoar var hentet fra SAGNs debutalbum Munch Remastered, som er inspirert av Edvard Munchs fascinerende, emosjonelle univers - en reise gjennom sterke følelser som sjalusi, lyst og angst, med intense rytmer og ekspressive lydlandskap. Vokalist Rørtveits intense nærvær og lydbilde passet perfekt i den stemningsfulle krypten og trollbandt publikum som knapt turde å applaudere etter de første innslagene.

Konserten startet med ‘Fanfare’ sunget av HAV-koret. Prosjektkoret ble dannet i høst av Bodil Lunde Rørtveit for å fremføre hennes første korverk HAV med tekster av Nordahl Grieg og Vilhelm Krag. Klangen av fjorten stemmer i ulike leier var et kraftfullt tilslag til hovedartistens stemningsfulle musikk. Mellom sangene fortalte Jan Holden spennende historier om erkebispegården, og publikum fikk både kortreist suppe, historisk kunnskap og vakker musikk. Suppen var levert av Klosteret Kaffebar, og gjestene måtte selv ta med seg krus og skje av bærekraftige hensyn.

“Målet vårt var å skape en gullstund i vintermørket og vi synes vi fikk frem magien i krypten. Vi håper dette kan bli en tradisjon”, sier komponist Jørn Lavoll fra SAGN.

Foto: Janneche Strønen